deDraft
deDraft

Private Client

 

Situated on a quiet square close to Hackney Downs station and completed in 1936 this building is one of east London’s finest Modernist buildings. Designed by the renowned architects Burnet, Tait & Lorne, Bruno Court provided an additional wing to the adjacent German Hospital and sits along one side of a intimate private, communal square (known to be the model for Eastenders ‘infamous’ Albert Square)

 

The building now holds Grade II-listed status in recognition of its architectural quality and therefore we have been working in close collaboration with the LA conservation officer to ensure all the proposed modifications cause no detriment to the historic building fabric.

 

Our clients flat is located on the fourth floor. We were tasked with the brief of modernising the existing apartment that currently occupied one half of the floor plate featuring huge, original Crittal panoramic windows providing outstanding views across the City skyline beyond. The client and ourselves were keen to retain original features as uncovered but create a more sophisticated palette of materials and introducing richer surface materials and colours to complement the expansive spaces.

 

Our proposed design sees the subtle exposure of the original concrete soffit and the suspension from it of a number of asymmetric, angular coffers that seek to form more defined, intimate spaces of a reduced scale whilst also housing both lighting, audio visual and climate control equipment. Rich, dark stained Oak floors will be laid throughout to accentuate the extensive open-plan feel, raw clay plaster will be applied to the walls giving a more tactile and worn appearance helping to envelope the large spaces which will be styled internally in such a way as to provide clear functional appeal. It is also proposed to strip back the steel window frames and re-seal each unit to address the issue of heat-loss which proves to be a problem annually.

 

The client has a number of furniture design classic as well as a variety of large appealing photographic prints and modern art that will feature on the newly refined living and sleeping spaces. The existing kitchen will be retained in-situ.

 

Internal bathrooms were refitted last year as the initial phase and phase two is intended to commence in summer 2017.

 

 

Phase II Detailed Design

Listed Building Consent Obtained Jan 2016