deDraft
deDraft

Private Client

We have received planning consent from Waltham Forest to extend this large end-of terrace Victorian property in Walthamstow, East London. The current property lies perpendicular to the adjacent terrace and as a result a large number of properties potentially overlooking. As a result the client was naturally concerned about privacy and how this could particularly be addressed during the addition of a new side and rear extension.

 

The plot currently features a long linear garden to the rear open on two sides and is heavily planted with an established mature appearance. As part of our proposed design we aim to retain and gradually blend this more mature garden into a softer more open external space linking the proposed rear / side additions. Our initial concepts explored the infill of a full wraparound extension unifying the ground floor to create a more spacious rectangular, wide footprint as well as the breaking up of these two proposed elements in to separate entities with the aim of enabling the privacy and outlook from each internal space to be addressed more readily.

 

Our initial feasibility study seeks to reconfigure and re-order the existing functions of the ground floor interior to enable a much more open and fluid relationship between the front and rear of the property, with increased opening sizes, longer framed vistas as well as the use of concealed sliding doors giving a degree of flexibility and privacy as required. Furthermore to introduce a distinct order and inject a  rhythm to the side and rear elevations it is proposed the structure is cast in-situ using a ‘board-marked’ concrete frame. Along the deep side elevation it is proposed to intersperse these structural fin elements with combination of solid and glazed vertical sections. 

 

These recessed infills will be in either brickwork or blacked timber panelling featuring deep set, high-level windows – reducing the risk of overlooking from the adjacent properties. Horizontal unifying details both at the base and apex of the new addition will feature a shuttered concrete ring beam wrapping around the side and rear forming a plinth and strong structural element supporting the rear projection as a new entity.

 

On the upper floors the first floor will have the landing and bathroom reconfigured and a new monolithic ‘block’ staircase will be inserted to provide access to the newly converted loft space. The existing roof will be adapted to introduce a rear dormer over the main roof with a fibre-cement clad mansard running along the rear projection providing an additional bathroom with accentuated deep window openings.

 

Images. deDraft

Detailed Design