deDraft
deDraft

Private Client

 

This existing family home in Leyton, East London is being fully reconfigured to reduce the number of dark, narrow and poorly connected rooms to the ground floor. The brief was to reprogram how these spaces are used to create free-flowing continuous spaces with long vistas down through the full depth of the property while maintaining a degree of flexible partitioning for each space when required.

 

The refurbishment works also include the addition of single storey rear and side extensions clad in fibre-cement panels. The reconfigured rear will make more efficient use of space plus provide a sheltered play area with easy access to the garden. We have drifted away from the obvious large span rear doors to form a large picture window framing the garden beyond and therefore set the access to the garden perpendicular to the rear elevation. This approach eliminates the vertical mullions of doors that so often and for long periods of the year obstruct the views out when access to the rear garden is less appealing.

 

 

To the upper levels the conversion of the loft space with the addition of a rear dormer and mansard over the rear projection provide much needed additional living space for the expanding family. Again to give consistency to the external elevations we propose cladding the roof additions in fibre-cement panels with accentuated geometric window openings to each room offering-up interesting views out and permitting daylight to key task areas.

 

The palette of finishes include concrete / terrazzo and timber floor, new tri-ply clad staircase, fibre-cement and light chalky wall finishes throughout. Bespoke joinery will also be added internally in a range of timber veneer and matt / gloss sprayed finishes.

 

Detailed Design
Images / Photography. deDraft