deDraft
deDraft

Private Client

 

We were approached to look at refurbishing and extending this new mid-terrace ground and lower ground Victorian flat in Maida Vale, West London. The immediate building is four-storey but backs on to a low-level mews with a number of large mature trees to the rear garden shading the property during the day and providing some privacy against overlooking. The current flat had been developed resulting in bland, character-less rooms with little emphasis on the outlook or natural light. The upper ground floor features huge ceiling heights which allow them to feel light and grand. However all original features bar the sash windows have been stripped-out leaving little to give the flat a unique style on which to base our interiors decor and palette.

 

Our design challenge was to bring the flat back to life for the new owner to retire to including a new single-storey rear extension creating an additional sun-bathed space to try and force light deep into the lower ground floor.  Internal finishes and furnishings are key to the design creating a flat that evokes the new owners tastes, ensuring it forms a distinct and responsive backdrop to showcase their current furniture collection.

 

Our aim was to insert a dark brick addition in direct juxtaposition to the original yellow London Stock rather than attempting a direct match. This monolithic element will respond sympathetically to the original building and introduces a strong form featuring a deep cantilevered brick-lined soffit projecting from the rear to create a heavy overhanging reveal which provides a a sense of protection from the elements. Internally to unify the floors we proposed light wide-format Oak flooring running from front to back with bespoke joinery picked out in bold tones as a series of interspersed elements that create a coherent interior aesthetic running across the two floors.

 

Images. deDraft

Detailed Design