deDraft
deDraft

Private Client

 

We were approached by a young family new to Buckinghamshire to increase the overall floor area and fully refurbish their early 19th century three storey, double-fronted red brick town house. The property is in the village of Stewkley with many properties dating back between 200-300 years and is listed as being of local historical interest. The house fronts the main road but to the rear a large expanse of lawn is framed between a former derelict red-brick garage structure and a cedar-clad timber stable block.

 

More extensive designs by the previous owners had been proposed but sought to overdevelop the plot losing much of the original character. Given the clients brief to open up half the ground floor we proposed demolishing the existing brick addition, removing internal walls and re-orientate one half  of the floor plan to establish a direct the relationship with the expansive vista out across the deep, mature garden beyond. The proposed low-profile single storey addition is to be clad in black-stained Douglas-fir cladding referencing the existing stables beyond and sits in contrast against the impressive red-brick elevation.

 

Deep punctured window and door openings frame the driveway /  garden beyond with a huge panoramic glazed overhung sliding door  allowing it to remain within the footprint of the addition and ensuring the extent of the black cladding remains visible in both positions.

 

Internally the clients love of concrete adds a definite juxtaposition to the more traditional first floor with the polished concrete floor extending out into the patio where the surface is textured and washed back, exposing the aggregate and adding a depth of texture and subtlety. Existing box sash and stained glass windows and doors are kept maintaining the original character. The first floor is being refurbished including some minor structural alterations and bathrooms reconfigured and furnished and finished in to a more contemporary palette.

 

Construction has just commenced and we look forward to see the new complement the old.

 

Under Construction
Images. deDraft