deDraft
deDraft

Private Client

 

We were approached to design an interesting and unconventional loft conversion to this late 19th century mid-terrace property in Walthamstow Village. The client was keen to extend over the main house and back along the rear projection. The brief was to create a master suite incorporating an open dressing space, spacious and airy ensuite as well as a generous and light filled bedroom.

 

A key aspect of the design is the incorporation of a centre staircase to unify the existing lower floors with a more contemporary aesthetic within the new loft space. Our initial explorations took us towards the creation of a wrapped ‘block’ or cylindrical staircase into which the user would be ‘enveloped’ by a single material running seamlessly from first to second floor. This material will form both the finish for the stair itself whilst also lining the walls, picking up a datum point at waist level. To date we have investigated the potential use of anodised or coated metal, laser-cut perforated metal, stained Douglas Fir / Spruce lined ply, beaten copper and tri-ply Oak or Ash.

 

Externally the extension will feature inverted deep-set windows with chamfered reveals directing views and permitting additional daylight as well as creating (in effect) a discreet and robust inset balcony to each room. The new loft will be set back from the eaves and clad in long, thin anthracite fibre- cement boarding to enable it to blend in, but also differentiate from the new natural slate rooftiles. Over the rear ensuite a large circular rooflight is inserted bathing the room in diffused rather than direct daylight.

 

The planning application has been submitted for approval at which point we will begin the detailed / technical design.

 

Outline Design
Images. deDraft